martes, 14 de agosto de 2018

Àfrica i les seves dones, vistes per Remei Sipi



Remei Sipi viu a Barcelona des de fa 46 anys. Va néixer a Guinea Equatorial i en els seus escrits ens ha acostat sovint a la vida de les dones migrants africanes. L’editorial Wanafrica acaba de publicar el seu darrer llibre, que ha titulat, “Dones africanes. Més enllà del tòpic de la jovialitat”. L’objectiu d’aquest assaig és “mostrar  que les dones de les diferents societats africanes no accepten passivament un destí que no han elegit, tal i com moltes vegades se les presenta als mitjans de comunicació occidentals, sinó que lluiten malgrat les barreres que els posen els seus governs, les seves religions, les seves tradicions i els seus marits”.

L’autora reconeix que parlar de “dones africanes” peca d’una generalització excessiva i que cal baixar a la realitat de cada país o cada regió del continent africà per filar més prim en la realitat de cada col·lectiu femení. Però assenyala elements comuns com la seva funció en la lluita contra el colonialisme, durant els processos d’independència i la supervivència de les famílies. Un dels capítols està dedicat, precisament, a parlar de les diverses tipologies de família africana i el paper que hi juguen les dones. Si han estat i encara són força invisibilitzades als països del Nord, les africanes han patit i pateixen aquesta marginació agreujada per unes condicions de salut i alimentació molt més fràgils.

Àfrica lluita contra la tradició de la mutilació genital femenina que encara es practica a 28 països, tot i que a 11 és il·legal i que la Unió Africana ja va aprovar el 2003 que s’havia d’eliminar. Cada segon cinc nenes hi són sotmeses a dia d’avui. D’altres tradicions juguen contra l’alliberament de les dones. S’entén que el combat feminista tingui molta feina a fer a l’Àfrica i Remei Sipi ens presenta les diverses formes que hi adopta, sovint no coincidents amb les idees i propostes del feminisme ‘occidental’.


‘Dones africanes’ acaba amb un apartat dedicat a autores que han fet aportacions notables a la cultura tant des de dins com des de fora del continent. Repassant aquest capítol ens adonem de com en som d’ignorants pel que fa a la literatura africana i confirmem la necessitat que llibres com “Dones africanes” caiguin en quantes més mans millor. Per llegir-los i aprendre del seu contingut, clar!

Siscu Baiges

No hay comentarios:

Publicar un comentario