Els coneixements dels experts de “Cervell de Sis” van de la neurobiologia a la psiquiatria passant per la psicologia, la neurociència cognitiva, la genètica, la biologia i l’evolució humana. Aquest bagatge els permet analitzar com el cervell influeix en la intel•ligència, les emocions, els estats d’ànim, les malalties, la plàstica, les decisions electorals, els somnis, la meditació, la passió pel futbol o el lideratge. Són articles relativament curts (entre 6 i 10 planes) que no permeten una anàlisi exhaustiva dels temes tractats però sí un apropament amè i interessant al pes que hi té l’acció cerebral. No cal ser un entusiasta de la psicologia o la psiquiatria per treure’n profit de la seva lectura. En enllestir la lectura de les prop de 180 planes de “Les profunditats de la ment” es té la impressió d’haver après molt, d’haver aprofitat el temps.
Els autors aspiren a pintar un “quadre impressionista”, amb “unes pinzellades sobre el funcionament del cervell i el sorgiment de la ment” que “són únicament algunes de les moltes possibles, però vistes en conjunt proporcionen una bona panoràmica d’aquest òrgan tan important del nostre cos, de com ens fa pensar i de com percebem nosaltres el seu funcionament”. I recorden que de l’activitat del cervell “sorgeix la ment, que és el que ens fa únics i individuals, reflexius i emotius, conscients i instintius”.
Especialment recomanable és el darrer capítol, en el qual els sis autors fan una mena de “strip tease” intel•lectual i vital per explicar les raons que els han impulsat a interessar-se per la neurociència. Llegint aquest llibre a molts entraran ganes de fer-ho també.
Els responsables de tot plegat són:
. David Bueno, professor titular i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona
. Enric Bufill, neuròleg i doctor en Evolució Humana i Prehistòria del Departament de Neurologia del Consorci Hospitalari de Vic i col•laborador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de la Universitat Rovira i Virgili.
. Francesc Colom, psicòleg clínic i investigador del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i comissionat per la innovació en salut i tecnologia d’aquest centre.
. Diego Redolar, professor titular dels estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, director del Grup de Recerca en Neurociència Cognitiva i Tecnologies de la Informació i codirector i cofundador del Cognitive Neurolab.
. Xaro Sánchez, psiquiatra, investigadora i cap del Servei de Patologia Dual del VOF Dubbele Diagnose de Novadic-Kentron (addiccions) i GCz Breburg (salut mental) a Holanda. També és il•lustradora, pintora i gravadora (seves són les il•lustracions de “Les profunditats de la ment”)
. Eduard Vieta, professor titular de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica a la Universitat de Barcelona, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i director del ‘Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario