sábado, 6 de febrero de 2016

Josep Miquel Pueyo: “Si Jordi Pujol hagués anat al psicoanalista s’hauria estalviat molts disgustos”



El president del Centre d’Estudis Freudians de Girona, Josep Miquel Pueyo, considera que l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol va tenir una relació complexa amb el seu pare, Florenci Pujol, i que això va marcar la seva trajectòria personal i política. Pueyo va explicar-ho durant la presentació del seu darrer llibre ‘L’altra escena de la corrupció. Família i societat en el destí personal: Jordi Pujol i Soley’ (Ed.Psimática), a la llibreria 22, a Barcelona.

La gestació del llibre ve de lluny, segons l’autor, ja que en situa els seus orígens als anys setanta, quan ell era maoista i Jordi Pujol donava les seves primeres passes al món de l’empresa, la banca i la política. Pueyo s’ha documentat a fons sobre l’ex-president de la Generalitat i considera que per entendre el seu comportament cal referir-se a la “funció fallida de don Florenci com a pare”. Els desajustos que aquesta situació va provocar en Jordi Pujol haurien fet necessari que es posés en contacte amb un professional de la psicoanàlisi. “Si Pujol hagués anat a un psicoanalista a temps s’hauria estalviat molts disgustos”, assegura Josep Miquel Pueyo.

L’autor detecta en el comportament de Pujol allò que la psicoanàlisi defineix com a “desig decidit”. En detecta dos. Un, en la voluntat de demostrar al seu pare que era capaç de triomfar en l’àmbit empresarial i polític. Li va poder dir aviat que ‘li sortien els diners per les orelles’ i que, a més, era president de la Generalitat.

L’altre ‘desig decidit’ de Jordi Pujol no està relacionat amb el seu pare sinó amb un oncle, Narcís. Quan era un nen, va fer una excursió al cim del Tagamanent amb aquest familiar, on van conjurar-se per reconstruir Catalunya. Aquest segon ‘desig decidit’ es compliria, segons Pueyo, amb la seva conversió recent a l’independentisme.



Qui vulgui aprofundir en l’estudi psicoanalític que Josep Miquel Pueyo fa sobre Jordi Pujol s’haurà endinsar en les més de cinc-centes planes d’aquest estudi prolix, que descobreix la dependència psicològica de l’ex-president envers el seu pare, fins i tot en el comunicat on va reconèixer que havia tingut diners amagats a l’estranger durant molts anys. Una dependència a la qual responsabilitza de la seva deriva corrupta i de “la transmissió de la deshonestedat als seus fills”.


Siscu Baiges

No hay comentarios:

Publicar un comentario