lunes, 8 de febrero de 2016

Recomanacions per a la lluita contra la corrupció a Catalunya


Després de la reunió mantinguda el dia 1 de febrer amb els diputats Albano Dante, Benet Salellas i la diputada Eulàlia Reguant, després d’una reunió informal amb diputats d’ERC al voltant del tema de la decaiguda personació de la Generalitat en el judici contra la infanta Cristina i pendents de reunions amb el grup socialista i Ciutadans, Xnet i el Grup Ciutadà contra la Corrupció a Catalunya fa arribar a la Comissió parlamentària d’estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica a través del seu president, el diputat Benet Salellas, algunes recomanacions sobre temes candents a tenir en consideració per la seva urgència.
1 – És de màxima urgència el disseny d’una Llei Catalana de Protecció dels alertadors sobre la base del Decàleg per a la protecció dels denunciants / alertadors redactat per Xnet que es va fer públic el dia 28 d’octubre, 2015.

Decàleg per a la protecció dels Denunciants / Alertadors:
https://xnet-x.net/ca/decaleg-proteccio-denunciants-alertadors/

Aquest Decàleg està sent referència en altres projectes de llei tant a nivell estatal com internacional.
No seran les institucions les que acabin amb la corrupció. El vigilant no pot vigilar-se a si mateix. Només la vigilància activa de la ciutadania està aconseguint que després d’anys d’impunitat surtin a la llum les grans trames de corrupció. El 90% dels casos de corrupció en curs d’investigació han estat destapats per ciutadans, no per institucions.
Per això, no es pot honestament plantejar la lluita contra la corrupció sense una llei que protegeixi a la ciutadania que decideix actuar.
La legislació anglosaxona ofereix múltiples referències des de la primera llei de protecció dels alertadors de 1778 als Estats Units.
Algunes d’aquestes referències actuals són:
  • Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act, section 922
  • Resultats de la Foreign Corrupt Practices Act (FCPA)
  • Occupational Safety and Health Act Estats Units 1970
  • Procedures for the Handling of Discrimination Complaints Under Section 806 of the Corporate and Criminal Fraud Accountability Act of 2002, Title VIII of the Sarbanes-Oxley Act of 20
  • Al Regne Unit, la Public Interest Disclosure Act de 1998
  • Canadà: Public Servants Disclosure Protection Act
  • Índia: The Whistle Blowers Protection Act, 2011
  • També a Suïssa, Irlanda, Nova Zelanda, Sud-àfrica
2 – A la nostra Bústia d’Xnet de filtracions segures i anònimes rebem mensualment denúncies de la ciutadania que aporten informació sobre males pràctiques recurrents, prepotència i caciquisme arreu de Catalunya. Desitgem que es creïn les vies adequades perquè aquestes denúncies siguin ateses sota la vigilància de tota la ciutadania i no com s’ha fet fins ara.
3 – Després d’una esplendorosa època des de la seva fundació l’any 2008 durant la qual va ser una experiència capdavantera, i després de la prematura mort del seu primer i respectat director, l’Oficina Antifrau de Catalunya és ara mateix un exemple de com NO s’ha d’operar. Els escandalosos errors en la custòdia de les denúncies de Victòria Álvarez ,exnòvia de Pujol júnior; la prohibició imposada per la nova direcció de permetre denunciar de manera anònima; la desesperació dels seus propis treballadors als quals no se’ls deixa treballar i dels usuaris ,les denúncies dels quals acaben en un forat negre del que mai surten, exigeixen una reforma immediata d’aquest òrgan seguint els paràmetres d’eficàcia i transparència que en l’era digital moltes organitzacions civils, davant de la deixadesa de funcions de les insitituciones, ja estem portant a la pràctica sense els recursos de què aquesta Oficina disposa.
Por último, llamamos la atención sobre el comportamiento nefasto de la mayoría de los partidos en el Parlamento Europeo en la defensa de los Alertadores. Mientras de cara a la galería casi todos prometen leyes en defensa de los mismos, a la hora de actuar solo los grupos integrados en los Verdes Europeos están votando en contra de la Directiva sobre los Trade Secrets .
Finalment, cridem l’atenció sobre el comportament nefast de la majoria dels partits al Parlament Europeu en la defensa dels alertadors. Mentre de cara a la galeria gairebé tots prometen lleis en defensa dels mateixos, a l’hora d’actuar només els grups integrats en els Verds Europeus estan votant en contra de la Directiva sobre els Trade Secrets.
Demanem que els membres d’aquesta Comissió expliquin als seus grups clarament què comporta aquesta Directiva a través del material que llançarem públicament durant els próxims dies i que manifestin una actitud clara en suport als esforços ciutadans per defensar la llibertat d’expressió, de denunciar els abusos i d’organització contra la corrupció i els abusos.
A l’espera de l’amable resposta de la Comissió, el Grup Ciutadà contra la Corrupció a Catalunya, amb tota la seva xarxa de persones actives tant a nivells nacionals com internacionals es posa al servei de dita Comissió per al que pugui ser d’utilitat i romandrà vigilant perquè aquests temes rebin l’atenció que el moment històric exigeix.
Cordialment,

No hay comentarios:

Publicar un comentario