viernes, 5 de abril de 2024

Fes l'amor, no el capitalisme


“En una època en què les relacions es basen en l'intercanvi, la utilitat, la conveniència, la compatibilitat, en canvi, donar cabuda a un amor incondicional i lliure, capaç de passar de l'individu a la comunitat, pot ser una de les accions més antisistema, revolucionàries i valentes que podem emprendre per canviar la nostra societat: un veritable acte de resistència en aquests temps cada cop més dividits”. Qui així s'expressa és la periodista i escriptora italiana Jennifer Guerra al seu llibre “El capital amoroso”. És un llibre però també és un al·legat social com es transllueix en el seu subtítol: “Manifiest per un eros polític i revolucionari”.

Pel capital amorós desfilen filòsofs marxistes i revolucionaris com Marx, Engels, Lenin o Gramsci per sustentar la tesi de l'autora que l'amor és una arma útil per combatre i derrotar el capitalisme. “L'amor hauria de ser una part central a la vida de les persones, però sota les condicions neoliberals, l'amor holístic és incapaç de desenvolupar-se prou, cosa que genera personalitats atrofiades i un malestar psicocultural” afirma Guerra recollint la cita de Philip Anthony O 'Hara. I apel·la a Byung-Chul Han per denunciar que “el furt del temps que comet el sistema capitalista és un dels principals obstacles per aconseguir un ple i efectiu desenvolupament de l'amor”.

Guerra veu “la capacitat creativa i de vegades fantàstica de l'amor” com a “una eina de supervivència dins d'un sistema de dominació” i conclou que “l'amor no és un estat de gràcia ni un objectiu llunyà, és una pràctica quotidiana de resistència que ens recorda que també hi ha una cosa bonica i bona en una realitat difícil de canviar. I, sobretot, que si no podem canviar la realitat, almenys ens podem canviar a nosaltres mateixos”. L'autora sembla poc optimista en la capacitat de l'amor per derrotar aviat el capitalisme, però en ser una necessitat imperiosa si volem construir una societat més justa i menys malaltissa caldria sumar-se a aquesta guerra amorosa contra el capital que ens proposa al seu llibre.


“El capital amoroso. Manifiesto por un eros político y revolucionario”

Jennifer Guerra / Ediciones Akal / 114 pàgines / 12,30 euros

No hay comentarios:

Publicar un comentario