jueves, 11 de abril de 2024

“Bonobos” o riure amb la discapacitat

 


Un bon dia descobreixes que fa 13 anys es va estrenar una obra de teatre molt divertida en la qual tres homes amb discapacitats decideixen col·laborar per lligar amb veïnes de l’escala on viuen. Un és cec, un altre és sord i el tercer és mut. L’estratègia consisteix en convidar veïnes a casa d’un d’ells i fer-los creure que no tenen cap discapacitat suplint els uns les mancances dels altres.

Una amiga meva amb un cert grau de discapacitat auditiva va assistir a la sessió a la qual vaig anar jo i em va comentar que havia rigut molt. D’entrada em preguntava si l’obsessió per ser políticament correctes perjudicaria l’esperit de l’obra però estic convençut que les persones cegues, sordes o mudes també es faran un fart de riure amb Bonobos, que així és com diu aquest espectacle teatral.



Es va estrenar a París, creat per Laurent Baffie, i ha arribat al teatre Borràs de Barcelona en versió catalana dirigida per Edu Pericas a partir de l’adaptació de Julián Quintanilla. Els sis encarregats de fer passar una bona estona al públic són Oriol Casals, Maria Garrido, Mònica Macfer, Jordi Soriano, Xènia Reguant i Elías Torrecillas. I se’n surten. I tant que se’n surten. Dubto que cap espectador surti del teatre sense haver rigut en algun moment de l’obra. La majoria vam sortir havent rigut molts cops.

El missatge de l’espectacle és, segons l’autor, “obrir-nos a la tolerància a través del riure” i “fer-nos menys cecs, menys sords i silenciosos en relació a la tolerància a través del riure”. I és exactament això. Riure amb la discapacitat.



Es veu que els bonobos són els primats més propers als humans. Viuen en societats matriarcals, no violentes, on el sexe actua com a factor socialitzador per afavorir la convivència i disminuir les tensions socials. Potser si tots fóssim una mica més bonobos les nostres societats funcionarien millor. Potser, no; segur. Ho podeu comprovar fins el 19 de maig al Teatre Borràs. 80 minuts que agraireu haver-los dedicat a veure les peripècies de tres discapacitats i les seves víctimes, interpretats per uns excel·lents actors. A Madrid també tindran aquesta sort d’aquí a uns mesos.

    


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario