martes, 26 de diciembre de 2017

Un viatge per Àfrica a la recerca de l'origen de la vida humana


El periodista Mark Aguirre està fascinat per entendre com hem arribat a ser el que som, per què vivim en grup i suportem aliances, jerarquies i rivalitats, per què caminem alçats sobre dues cames, tenim mandíbules i músculs febles, perquè vam inventar la tècnica, per què cuinem o som omnívors, per què tenim cervells grans, som curiosos i observadors i vam crear cultura, com vam ser capaços de crear símbols que entenem col·lectivament, per què tenim un llenguatge creatiu, som religiosos i produïm art, interpretem el món o podem organitzar i mobilitzar grans multituds d'individus a la recerca d'un objectiu. I s'ha permès el luxe de satisfer aquesta fascinació escrivint un llibre de divulgació on es planteja totes aquestes qüestions mentre viatja per l’Àfrica visitant els jaciments d'ossos amb més informació de com van ser els nostres avantpassats.

Ens ofereix, doncs, una entretinguda excursió per les tres-centes pàgines de "El naixement d'una espècie", on aprenem dels seus progressos però també de les seves aventures i vivències personals en els diferents escenaris que visita. L'acompanyem, per tant, mentre dos goril·les es netegen d'insectes i brutícia l'esquena a les ruandeses muntanyes Virunga o quan entrevista els responsables dels museus on es conserven vestigis dels nostres avantpassats a Pretòria, Johannesburg, Ciutat del Cap o Lusaka. També quan fa una excursió a la més propera cova burgalesa d'Atapuerca. O quan ens l’imaginem fent les fotografies que il·lustren aquest llibre curós amb els detalls.

Després d'aquest viatge periodístic-científic d’Aguirre ens queda clar que el nostre origen és africà. Els primers homínids que van caminar alçats fa 4,2 milions d'anys ho van fer a l'Àfrica i les primeres poblacions de la nostra espècie van aparèixer allí fa uns 300.000 anys.

                             Aguirre, amb quatre rastrejadors de ximpanzés al bosc de Nyungwe, a Rwanda

Probablement, algun antropòleg o arqueòleg arrufarà el nas davant aquest treball, posant en dubte algunes de les afirmacions que conté. Veuran en el seu autor com un estrany que es fica en un terreny acotat per a científics que dediquen tota la seva vida a desenterrar esquelets, visitar grutes recòndites o elucubrar sobre d'on ve l'ésser humà. Però aquestes discussions i dubtes també les tenen dins el mateix sector científic.

Estem davant d'una apassionant i divertida aproximació al que avui se sap sobre els nostres orígens. Ens parla un periodista, que coneix el seu ofici a la perfecció, que narra els fets amb una senzillesa i facilitat descriptiva que enganxa. Si "El naixement d'una espècie" cau en mans de joves que encara no han decidit com enfocar el seu futur educatiu m'atreveixo a augurar un increment de matriculacions a les facultats d'Antropologia de mig món. Per a això seria bo que aquest llibre editat per la Biblioteca Buridán, sigui traduït i publicat en molts idiomes. 

En alguns africans, si pot ser.



Siscu Baiges

No hay comentarios:

Publicar un comentario