miércoles, 19 de abril de 2023

19 articles que sintetizen una proposta constructiva per la relació entre persones i comunitats

 

El món viu temps convulsos, temps de crisi, temps de canvis que han fet perdre totes les certeses, potser simplement ens han fet veure que les certeses no existeixen ni han existit mai. Davant d’això molts han volgut recuperar la pertinença a un grup –la tribu- per fer front al futur. Això s’ha manifestat en les darreres dècades de formes diverses en diferents llocs del món. El trumpisme als Estats Units, el Brèxit al Regne Unit o l’èxit de Salvini i Meloni a Itàlia són un retorn a passats imaginaris que donen refugi als seus seguidors d’una realitat que no els agrada, d’un malestar real i segurament justificat.

La manifestació d’aquest corrent a Catalunya a estat l’independentisme. Les conseqüències del debat - i de les accions- secessionistes han estat nefastes. El mal fet a l’economia catalana és innegable, la fugida d’empreses n’és el paradigma més clar així com  la pèrdua d’oportunitats davant d’altres ubicacions  de noves indústries (bateries elèctriques, automoció...). Res de nou, ja va passar al Canadà, on els diferents referèndums independentistes van portar al Banc de Montreal a fixar la seva seu a Toronto

Però el pitjor de tot ha estat la profunda escletxa que s’ha produït dins la societat catalana;  amics que no es parlen, tensions familiars o simplement viure en una bombolla on s’ignora als demés o, el que és pitjor, a culpar-los dels nostres mals. Benvinguts al trumpisme i, si ens apureu, al putinisme.

Vivim en la Catalunya del mal humor. La independència és una opció política respectable, però en som molts que creiem i defensem que hi ha altres camins fer organitzar-nos políticament. L’estat de les autonomies ha tingut les seves virtuts i segueix sent una bona eina per alguns. Tot i això altres pensem que cal establir les bases per fer un pas més en el nostre sistema organitzatiu polític. Volem un estat no centralitzat, amb governs compartits i amb el màxim respecte a la diversitat. Volem dialogar amb els altres i ser capaços de dubtar. Volem respecte. Volem uns Catalunya i una Espanya que siguin de tots. Volem, en definitiva, un estat federal.

No és una cosa que hagi d’arribar avui, ni demà. Superar el model autonòmic és una tasca difícil que exigiria d’entrada una reforma constitucional difícilment imaginable hores d’ara, però mentrestant cal anar treballant, cal fer pedagogia. Cal explicar que vivim en un món complex en el què, per tant, les respostes simples són fal•làcies. Això és el que intentem fer amb aquest llibre, “Federalisme fàcil”.



Si féssim una pregunta  entre la població sobre que és el federalisme  molt probablement trobaríem que la majoria de les persones enquestades no sabrien respondre d’una manera encertada o aproximada. El federalisme és un tema complex la concreció del qual sembla reservada als especialistes en política o dret.

El federalisme té un impacte directe a la vida de les persones, des de l'educació i la salut fins a la seguretat, el medi ambient, la cultura, l’economia, el treball o la justícia. Si entenen com funciona el federalisme, els ciutadans poden participar més activament en la presa de decisions i exigir respostes als governs que els representen.

A les biblioteques podem trobar gran quantitat de llibres que estudien el  federalisme des d’una òptica  del món acadèmic, necessaris però sovint feixucs.

Fruit de la col·laboració entre EL TRIANGLE i CLUB CÒRTUM  i gràcies als 19 autors del diferents capítols neix “Federalisme fàcil”, un llibre entenedor,  amb la voluntat que serveixi  per analitzar i comprendre  com el federalisme pot ser l’eina que permeti una relació millor entre persones i entre comunitats i països.

El federalisme és, alhora, una idea i un camí. Us animem a recórrer el que ens proposa aquest llibre, des del pròleg inicial, on es defineix que és federalisme, fins la cloenda, amb l’horitzó que ens proposa, passant per la seva concreció en els diferents àmbits de la nostra societat i convivència. Sempre de la mà de la bona voluntat, el diàleg, el respecte, la fraternitat i l’esperança que una societat i una humanitat millors són possibles.

Aquest diumenge 23 d'abril, en podreu adquirir exemplars a la parada de Federalistes d'Esquerres, al xamfrà de Diputació amb Rambla de Catalunya, i també a la parada de llibres que hi haurà davant l'ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.




 


No hay comentarios:

Publicar un comentario