domingo, 5 de septiembre de 2021

El món diferent que revela Fernando Trías de Bes

 



Fernando Trías de Bes pertany a aquesta estirp de persones que saben explicar amb gràcia, senzillesa i claredat els temes que investiga i exposa. Per això són tan buscats en les tertúlies audiovisuals i venen tants exemplars dels llibres que escriuen. Aquest economista, format a ESADE ia la universitat de Michigan, va escriure en 204 el llibre "La bona sort", al costat del seu col·lega, Àlex Rovira, del qual es van vendre més de cinc milions de còpies i es va traduir a uns quaranta idiomes. És evident que darrere d'aquest èxit editorial sobre la capacitat de persones de dissenyar-se un bon futur hi havia alguna cosa més que "bona sort".

El seu últim treball és "Una història diferent del món", que ve a ser una continuació de "El llibre prohibit de l'economia", que es va endur el premi Espasa 2015. En els llibres de Fernando Trias de Bes el subtítol és tan important o més que el mateix títol. A "El llibre prohibit de l'economia" va afegir "El que les marques, els bancs, les empreses, els governs... no volen que sàpigues". A "Una història diferent del món", també d'Espasa, subtitula "Com les emocions i els instints determinen el funcionament i l'esdevenir de la humanitat".

Trías de Bes considera que qui no comprengui que les lleis socials estan subjectes a les lleis de la naturalesa humana mai entendrà el món. I que la raó de ser del seu llibre és mostrar que aquesta naturalesa humana està darrere de l'organització de les societats, que els invents socials amb què funciona el món van sorgir d'ella, de les conductes, les emocions i els instints que ens mouen a les persones.




Desglossa la història de la humanitat en quinze capítols amb aquest estil que anima a la lectura, independentment que s'estigui d'acord o no amb les seves reflexions. És evident que després de llegir "Una història diferent de món" surt un més culte i documentat. També amb ganes de polemitzar amb l'autor sobre algunes de les seves conclusions. El tanca amb les deu principals emocions, conductes i instints que, segons ell, "són subjacents, expliquen i determinen el nostre funcionament i devenir". A saber: ànsia de poder, llibertat, corrupció, por a perdre, confiança, guerra, seguretat, especulació, afany de control i resposta a incentius.

Va acabar d'escriure’l l'abril d'aquest any, quan la pandèmia del coronavirus seguia assetjant-nos, la qual cosa el du a afegir a aquestes emocions un element a tenir molt en compte: la fragilitat de l'ésser humà. I a l'hora de mirar cap al futur, Trías de Bes argumenta que "l'ésser humà pot predir-ho tot, excepte la aleatorietat, les bogeries col·lectives o els cignes negres", però afegeix que es tracta d'una "incapacitat beneïda" perquè "vol dir que la humanitat segueix subjecta a una vida que és impredictible, qualitat que, de fet, és el que la fa bella ".

 

Siscu Baiges


No hay comentarios:

Publicar un comentario