lunes, 18 de enero de 2021

UNA LLUM EN LA FOSCOR

 Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Educació, el 22 de gener, s'estrena als cinemes 'Una llum en la foscor' un documental que aborda l'accés a l'educació en països en vies de desenvolupament. El fil conductor d'aquest documental compromès és Marta Borrell una noia que, amb catorze anys, va viatjar a Moçambic i va assistir a classes a les seves escoles per intentar entendre com pot millorar l'educació en països amb alts nivells de pobresa. L'any passat va traslladar les seves conclusions a les Nacions Unides.



El viatge i les experiències de Marta serveixen per embastar una reflexió sobre l'educació en països amb enormes nivells de pobresa i per reflexionar sobre com cal actuar per millorar el seu futur. Escrita i dirigida per Josep M. Borrell, la pel·lícula és una producció de Góndola Films amb participació de Canal Sur TV i la col·laboració de Simon Development Foundation. Acaba de rebre una menció especial al Santa Mònica Film Festival.

Marta, una jove adolescent, arran d'una xerrada al seu col·legi  i un viatge de fi de curs a les entranyes del Marroc, decideix indagar sobre què és el que falla en l'educació dels infants i joves dels països en vies de desenvolupament. Està molt afectada per la precarietat de la vida en aquests països i pensa que la salvació està en millorar l'educació que reben els nens que hi viuen. Es proposa a anar més enllà i amb la seva amiga Berta emprèn un viatge a Moçambic, un dels països més pobres del món. Al nord, a la petita illa d'Ibo, hi ha un lloc on des de fa anys es ve aplicant un sistema d'educació sostenible basat en la idea que l'almoina o l'ajuda gratuïta és el pitjor estímul per al creixement. Ella tractarà d'entendre a través d'interessants entrevistes les raons per les quals en un món tan globalitzat hi ha uns nivells tan baixos d'escolarització.

 


La seva joventut, la seva mirada fresca, el seu coratge i el seu inconformisme són els motors per estudiar aportacions que ajudin a aconseguir millores en un futur immediat. A la tornada, Marta traurà conclusions sobre les experiències que ha viscut i intentarà obtenir un altaveu que li permeti transmetre el seu missatge. Serà dins dels actes celebrats pel Dia Internacional de l'Educació que es celebren a l'ONU on podrà exposar les seves conclusions.

‘Una llum en la foscor’ inclou entrevistes amb personalitats que dediquen la seva vida a la millora de l'educació, com ara Federico Mayor Zaragoza (Ex-President de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau i membre honorífic de l'Acadèmia de la Pau), Jaume Saavedra (Director del Departament d'Educacion del Banc Mundial), Bayo Olotu (Director dels Programes Chrome & Android a Google, el nigerià més influent a Silicon Valley) i Ndaba Mandela, nét de Nelson Mandela i fundador i copresident de la Fundació Africa Rising, dedicada a promoure la imatge de l'Àfrica al món i a potenciar el seu desenvolupament.

 

Durada: 75 minuts / Any: 2020 / País: Espanya / Director i guió: Josep M.Borrell / Fotografia: Marta Majó

 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario