sábado, 29 de diciembre de 2018

Deconstruint el capitalisme global




Del sistema econòmic en què ens movem li diem capitalisme. Fa molts anys que en parlem i que molts economistes i analistes polítics li busquen alternativa o successor. Fa moltes generacions que vivim immersos i en mans d’aquest sistema i costa d’imaginar-ne un de diferent. Però perquè no hi ha d’haver una forma diferent i més justa d’organitzar les relacions econòmiques i socials entre els sers humans?

Des de que Adam Smith va publicar “L’origen de la riquesa de les nacions”, han passat quasi 250 anys. I des de que Carles Marx va escriure “El capital” n’han passat 150. Thomas Piketty ens va oferir “El Capital al segle XXI”, el 2014. I, de moment, encara el tenim aquí, entre nosaltres.

Cinc professors d’economia de la Universitat de Barcelona han aportat una revisió de què és el capitalisme i com funciona avui en un manual adreçat a estudiants però útil també per qui vulgui entendre i parlar amb coneixement de causa del sistema econòmic vigent a pràcticament tot el món. Es titula “Economia mundial. Deconstruint el capitalisme global” i el coordina Gemma Cairó. Escriu alguns dels articles d’aquest llibre, en el qual hi participen també Ramon Franquesa, Irene Maestro-Yarza, Xavier Martí-González i Juan Carlos Palacios Cívico.

El llibre està estructurat en set apartats i repassa tots els aspectes amb els quals interactua el capitalisme. Parteix d’un capítol inicial que defineix els conceptes bàsics, per saltar després a una visió de com funciona el capitalisme a nivell mundial, estudiar els seus recursos, com es globalitza a nivell productiu, comercial i financer i com es desenvolupa i genera desigualtat.

No és un manifest activista. Tot i que s’intueix un missatge de fons crític amb el sistema capitalista no estem davant de cap pamflet. Parafrasejant Churchill quan es referia a la democràcia, algú podria quedar-se amb la idea que “el capitalisme és el menys dolent dels sistemes econòmics possible”. Però també es conclou de la lectura d’aquest manual que el capitalisme no ens conduirà a la solució dels problemes que tenim plantejats com a Humanitat, des de la desigualtat a l’amenaça pel Planeta que representa el canvi climàtic”.



Alguns economistes, com Anton Costas, ens diran que allò que cal és un capitalisme millor, de rostre més humà. D’altres, com Arcadi Oliveres, el titllaran d’assassí, per tanta gent com mor de gana i per les violències que genera. Del que no hi ha dubte és que el que tenim no promou la justícia social. “Deconstruir-lo”, com diuen els autors d’aquesta publicació de ‘Edicions de la Universitat de Barcelona’ és imprescindible. La incògnita és què i com es construeix un sistema diferent, més just i que no porti al Planeta, i a nosaltres amb ell, a l’abisme al qual sembla que estem avocats.

Siscu Baiges




Economia mundial. Deconstruint el capitalisme global”
G.Cairó i Céspedes (coord.) amb R.Franquesa, I.Maestro-Yarza, X.Martí-González i J.C.Palacios Cívico
Edicions de la Universitat de Barcelona
494 planes
28 euros

No hay comentarios:

Publicar un comentario