lunes, 18 de enero de 2016

62 persones posseeixen la mateixa riquesa que la meitat de la Humanitat

Oxfam Intermón porta a Davos la denúncia contra una desigualtat extrema que no para de créixer



El 2010, 388 persones posseïen la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial. L’any següent, 177 persones es van reservar aquest privilegi. El 2012, van ser 159. El 2013, 92. El 2014, 80. I l’any passat vam arribar a l’extrem que 62 persones eren tant riques com mitja Humanitat. Ho ha anat denunciant Oxfam any rere any però la dinàmica no canvia. Ara ho ha tornat a fer, presentant l’informe “Una economia al servei del 1%. Acabar amb els privilegis i la concentració de poder per frenar la desigualtat extrema”. A Barcelona, l’han donat a conèixer el director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, i Miguel Alba, del departament d’estudis d’aquesta ONGD, acompanyats pel president del Cercle d’Economia, Antón Costas. L’informe estarà sobre la taula del Fòrum Econòmic Mundial que se celebrarà a Davos, de dimecres a dissabte vinents.

Les dades són tan contundents que contradir-les és absurd. Ho contrasta el dibuixant “El Roto” en un acudit on dos representants de la classe alta les comenten i un d’ells conclou que “cal prohibir les Matemàtiques”. Xifres que no procedeixen de cap reunió d’activistes anti-sistema sinó de la llista de multimilionaris de la revista Forbes, els serveis d’estudis d’entitats financers com Credit Suisse o l’Institut d’Estadística de Catalunya.

Catalunya no és, clar, una excepció a aquesta norma de creixement progressiu de la desigualtat al Planeta. El 2014, el català més ric tenia un patrimoni que equivalia a la renda anual de 150.000 famílies de classe mitjana. L’any passat, el patrimoni de les vint fortunes catalanes majors va créixer un 34% mentre el conjunt de la societat es mantenia estancada o s’empobria.

I a Espanya, la mateixa música. El patrimoni dels 20 espanyols més rics va créixer un 15% l’any passat mentre que el del 99% restant va disminuir un 15%. L’1% dels espanyols va concentrar l’any passat la mateixa riquesa que el 80% més pobre. Espanya és el país de l’OCDE on més ha crescut la desigualtat des de l’inici de la crisi, només per darrere de Xipre. Oxfam considera que aquesta dinàmica posa en perill els esforços realitzats els darrers 25 anys en la lluita contra la pobresa.

Antón Costas, que considera que hi ha versions del capitalisme que podrien fer front a aquesta deriva injusta, assegura, però, que “el mercat no resol el problema de la desigualtat”. Calen decisions polítiques que el regulin i li marquin els límits. És allò que recordarà Oxfam Intermón al Fòrum de Davos i que demana tant al nou govern catalá com al que està pendent de formació a Espanya.

Davos, a Suïssa, és l’escenari adequat per escampar les crítiques contra els paradisos fiscals incloses a l’informe d’Oxfam. A aquests paradisos s’hi amaguen 7,6 bilions de dòlars de particulars, la qual cosa suposa unes pèrdues d’ingressos fiscals de 190.000 milions. “Nou de cada deu de les empreses més grans del món, entre elles les que donen suport a aquesta edició del Fòrum Econòmic Mundial, són presents en almenys un paradís fiscal”, recorda l’ONGD. La solució a un món que camina cap a una desigualtat creixent difícilment sortirà d’aquest Fòrum, clar.


Siscu Baiges

No hay comentarios:

Publicar un comentario