martes, 29 de diciembre de 2015

‘Teatre tot terreny’ torna la veu a Carlo Giuliani

Des del 22 de desembre, Carlo Giuliani, el jove activista italià de 23 anys que va morir el 20 de juliol de 2001, durant les manifestacions multitudinàries que van acompanyar la cimera del G-8 a Gènova, recupera la seva veu al teatre Eòlia, gràcies a l’obra “Ragazzo” de la companyia ‘Teatre tot terreny’. Giuliani va morir pels trets que li va disparar un carabiner des d’un jeep atacat per manifestants i al qual ell era a punt de llançar-li un extintor de foc.
Han passat més de 14 anys d’aquell episodi, que va qüestionar la qualitat democràtica d’Itàlia vista la forma com va convertir Gènova en una ciutat sotmesa a setge policial i la violència amb què els cossos de seguretat van actuar contra els assistents a la contra-cimera. Es calcul·la que prop de mig milió de persones van participar en els actes alternatius a la reunió dels caps d’Estat dels països més rics del món.
Alguns dels participants a la contra-cimera han passat pel teatre Eòlia i han reviscut aquells dies de tensió i protesta veient el monòleg d’Oriol Pla, dirigit per Lali Álvarez. S’han trobat amb el Giuliani que es debatia entre anar a la platja amb un amic o participar a les manifestacions. Aquest dilluns 28, el periodista Jesús Rodríguez va explicar, emocionat, com la interpretació de Pla l’havia colpit extraordinàriament, i com va témer per la seva vida quan els agents anti-disturbis van entrar a l’escola Díaz, on vivien i treballaven molts dels assistents convidats pel Fòrum Social de Gènova. El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, i el responsable de Comunicació d’Amnistia Internacional, Dani Vilaró, també van alertar de les agressions als drets fonamentals que es pretenen justificar amb la defensa de la seguretat o la lluita contra el terrorisme.



Des del públic assistent a aquest col·loqui –“Gènova, 14 anys després. On és l’Europa democràtica?”-, en el qual hi van participar també Oriol Pla i Lali Álvarez, a més de la performer i actriu Agnès Mateus, es va destacar la necessitat de fer i programar aquest tipus de teatre compromès i recuperar el teatre-fòrum com a eina de conscienciació social.
L’obra, un treball fet amb esforç, voluntarisme i rigor, ha trigat més de dos anys en prendre cos. Al teatre Eòlia es pot veure fins el 10 de gener. La implicació i denúncia de “Ragazzo” mereixen ser vistes i escoltades més enllà d’aquesta data.

EQUIP
Ragazzo: Oriol Pla
Autoria i direcció: Lali Álvarez Garriga
Ajudant de direcció: Quimet Pla
Disseny de llums: Núria Solina
Disseny de So: Pau Matas
Assistent: Irene Vicente
Utilleria: Marta Garolera
Foto: Clàudia Serrahima
Temes musicals: Zoo
Col.laboracions Aleix Aguilà i Isaac Domínguez




Siscu Baiges

No hay comentarios:

Publicar un comentario