sábado, 3 de diciembre de 2022

"Accionistes del canvi"

 


Un títol impecable per a un llibre confeccionat sobre la base de vuit entrevistes amb activistes contra el canvi climàtic. Tal com diu el subtítol, es tracta d'una “Aposta per la natura i el nostre futur!”. Subtítol que serveix tant com a definició de l'objectiu del llibre com a petició de compromís als seus lectors.

Les periodistes Irene Baños Ruiz i Judit Alonso Gonzalbez han seleccionat perquè expliquin les seves accions a favor d'un planeta que superi l'amenaça de catàstrofe climàtica Fernando Valladares (Rebel·lió Científica), Juan Carlos del Olmo (WWF), Juantxo López de Uralde (Aliança Verd), Miriam Camps Leirós (Teachers for Future), Eva Saldaña Lizarraga (GoEiner), Javier Peña (Hope! Dempeus pel planeta) i Odile Rodríguez de la Fuente (divulgadora ambiental, filla de Félix Rodríguez de la Fuente). Un ventall de protagonistes i experiències de lluita davant de l'emergència climàtica i en pro de la preservació del medi ambient ben elegit i aprofitat.

Cadascun dels interlocutors de les autores aporta idees per conèixer millor les causes i efectes del canvi climàtic i propostes per contrarestar aquests últims o minimitzar-los al màxim.



Recullo a continuació algunes de les seves aportacions.

Fernando Valladares: "Els científics descartem escenaris més optimistes que proposen que ens podríem quedar aquest segle en 1'5 graus d'escalfament respecte a l'era preindustrial, perquè no és realista".

Juan Carlos del Olmo: “Si realment s'inverteix a restaurar la natura, des dels rius i les zones humides als boscos, al nivell que es planteja en aquesta dècada, la natura ens tornarà ràpidament tots els beneficis”.

Juantxo López de Uralde: “Hi ha un abisme entre la gravetat del canvi climàtic i la poca prioritat que, aparentment, té per als ciutadans quan es manifesten a les urnes, així com per a alguns polítics. Això només es pot canviar amb més educació i promovent que la gent més conscienciada faci el salt i treballi en política”.

Miriam Campos Leirós: “Hem de destacar la importància de l'educació, que sembla que sempre tots els polítics tenen present quan fan un discurs, però després és la gran oblidada”.

Eva Saldaña: ​​“Hem de trencar amb la idea que des del nord global ho solucionarem tot (…) Moltes de les alternatives possibles al capitalisme, precisament, ens arriben del sud global, com, per exemple, la teoria del Bon Viure” .

Erika Martínez Lizarraga: “Si les mesures de reducció de consum (…) s'intenten imposar sense una clara argumentació i sense demostrar que en aquest vaixell remem tots en la mateixa direcció, augmentaran les desigualtats fins que la gent es cabregi i, quan la gent està emprenyada, les conseqüències no solen ser positives”.

Javier Peña: “Podem ser la generació més irresponsable, la que va destruir, a consciència, els vímets de la vida a la Terra o la que va protagonitzar una transformació transversal del nostre sistema econòmic, la major evolució social de la història, i va deixar un planeta infinitament millor que el que va rebre dels seus pares”.

Odile Rodríguez de la Fuente: “Som una espècie més sobre la faç de la Terra, només això. Tot i això, ser éssers vius amb consciència ens atorga una responsabilitat incomparable en el tractament i el respecte cap a les altres formes de vida”.



No convé donar-hi gaires voltes. Aquest llibre s’uneix al cor de veus que demanen un compromís urgent, decidit i eficaç contra unes emissions contaminants i un increment de les temperatures que ens porten al col·lapse. Baños Ruiz i Alonso Gonzalbez ens recorden, a través de les paraules dels seus entrevistats, que “igual que un fitxa de dòmino pot fer trontollar la resta i inclinar-les cap al costat positiu del canvi, també una persona pot servir de palanca accionadora”.

Conclusió: “Convertim-nos en aquesta peça fonamental, siguem accionistes del canvi”.

Siscu Baiges

 

“Accionistas del cambio. ¡Apuesta por la naturaleza y nuestro futuro!” / Irene Baños Ruiz i Judit Alonso Gonzalbez / BOLDLETTERS / 207 pàgines / 18 euros

No hay comentarios:

Publicar un comentario