domingo, 5 de mayo de 2019

Despullant el poder i els oligarques camuflats




Els estudiants de les diferents facultats on s'estudien matèries relacionades amb el món econòmic faran bé de tenir a mà l'últim llibre de l'economista i conseller d'empreses Alfonso Durán-Pich, "L’oligarca camuflat". Només tindrà un moment de dubte en començar a llegir-lo i ensopegar amb el concepte de 'poder condigne', un dels tres que va distingir J.K.Galbraith, al costat del 'poder compensatori' i el 'poder condicionat'. La cosa no va més enllà. A partir d'aquí, l'autor s'expressa amb un llenguatge directe, sense concessions a la galeria literària i exposa, un darrere l'altre, els factors i els personatges que integren el 'Poder' en majúscules.

El llibre es presenta amb el subtítol de 'Radiografia del poder'. I d'això tracta. De posar nom i cara als que l'exerceixen o estan en els seus voltants, intentant fer-se amb ell o beneficiar-se de les seves decisions. Per les 237 pàgines d'aquest manual desfilen els rics, les empreses més poderoses, les entitats financeres que estan darrere d'elles, els think tanks i periodistes que els riuen les gràcies, els consultors i els lobbies que ronden i prosperen al seu voltant, els clubs i cenacles que aparenten més influència de la que realment tenen, els jutges que sovint no són de fiar i les empreses d'armament, alimentació o farmacèutiques que atenen més als seus beneficis que a les necessitats dels ciutadans.

No és fins al final que Durán-Pich ens revela qui són els oligarques camuflats a què es refereix en el títol. Millor no fer-los un spoiler i recomanar-los que el llegeixin del començament al final. 

Moltes de les xifres i dades que apareixen a 'L’oligarca camuflat' oscil·len amb el pas del temps. Vivim temps volàtils, però no tant com perquè aquest manual de lectura ràpida deixi de ser i recomanable per entendre com funciona el món del poder a aquestes alçades del partit.

Siscu Baiges

No hay comentarios:

Publicar un comentario