jueves, 16 de febrero de 2017



Cinc anys reeixits de la Filmoteca al Raval



Han passat cinc anys des de que el 21 de febrer de 2012 es va inaugurar la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al barri barceloní del Raval. Situar allí aquesta institució, creada el 1981 i dedicada a preservar el patrimoni fílmic català i divulgar la cultura cinematogràfica, era una aposta valenta. Un lustre després, les xifres i l’encaix al barri permeten fer un balanç positiu.
El nombre d’espectadors ha anat creixent fins a situar-se al voltant dels 145.000 anuals i els serveis educatius mobilitzen cada curs uns 6.000 alumnes alhora que a les 616 sessions que s’han fet més enllà del Raval hi han assistit 23.266 espectadors. D’altra banda, per les 196 sessions celebrades conjuntament amb la Federació Catalana de Cineclubs hi han desfilat 10.344 espectadors.




Als 280 metres quadrats de la sala d’exposicions de la Filmoteca s’hi ha programat 12 exposicions. I a la Biblioteca del Cinema s’hi poden trobar prop de 600.000 documents. Allí, els investigadors del cinema poden acostar-se al fet cinematogràfic a través de fotografies, cartells, programes de mà i llegats personals. Hi trobaran donacions patrimonials del cantautor Raimon, el crític Sebastià Gasch, el director Jaime Camino, el realitzador Gonzalo Herralde i els germans fotògrafs Grau, entre d’altres. O adquisicions com una col·lecció de novel·les cinematogràfiques dels anys vint o el fons fotogràfic del director de fotografia Salvador Torres Garriga.

A Terrassa, el juny de 2013 s’hi va inaugurar el Centre de Conservació i Restauració (2CR), que incorpora els fons patrimonials de Ventura Pons, Pere Portabella, Leopoldo Pomés, Josep Ferrater Mora o Cromosoma. En els seus cinc anys de vida al Raval, la Filmo ha fet set publicacions, estrenades el 2012 amb ‘Antoni Padrós: el cinema i els seus marges’. La web va tenir 21.799 usuaris únics i 306.894 pàgines visitades el 2016. Té 53.688 seguidors a facebook i 20.759 a twitter.

                        El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, presentando 
                                           el balance de los cinco años de la entidad en el Raval

Han estat cinc anys “d’evolució lineal i progressió i ara falta un salt qualitatiu i d’ambició”, segons va dir el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, en la presentació del balanç d’aquests cinc anys al Raval. Aquest salt implica, segons els responsables de l’entitat, “evolucionar cap a l’estructura d’un gran equipament cultural de caràcter nacional que garanteixi la preservació del patrimoni cinematogràfic i segueixi divulgant la cultura cinematogràfica amb uns objectius que passen per una optimització de la totalitat de l’edifici del Raval, la consolidació de la Filmoteca en la xarxa d’equipaments culturals i museístics del país, l’expansió de la seva activitat en tot el territori, la garantia de la preservació del cinema català en el context del pas de l’analògic al digital i uns més eficaços recursos de comunicació de la seva activitat”. Un repte pendent és que, després que sis òscars de Hollywood i sis palmes d’or de Cannes hagin visitat la Filmoteca, també ho faci aviat Wim Wenders.

Abans, els dies 19, 20 i 21 de febrer, es celebraran aquests primers cinc anys de vida al Raval amb tres jornades plenes de cinema i activitats gratuïtes. Els detalls a http://www.filmoteca.cat




No hay comentarios:

Publicar un comentario