viernes, 3 de junio de 2016

La UPEC, més viva que mai



Els propers 29 i 30 de juny i 1 de juliol, la sala de les Brigades Internacionals de la UGT de Catalunya obrirà les portes perquè s’hi celebri la dotzena edició de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC). El lema de l’edició d’aquest any és “Entre les places i els palaus”.
Semblen molt lluny els temps en què els organitzadors de la UPEC es platejaven deixar-la morir. La negativa de les administracions governades per CDC i els seus aliats a subvencionar aquesta universitat d’estiu la van posar entre l’espasa i la paret. Durant uns quants anys, la UPEC s’ha sustentat en el voluntarisme dels organitzadors. Encara no han arribat les subvencions que necessita però l’accés de forces progressistes a alguns nivells de l’administració, com l’Ajuntament de Barcelona i d’altres consistoris, permet ser optimista cara a la cobertura econòmica d’edicions futures.
A més, ens trobem amb la paradoxa que quan la UPEC torna amb forces i empenta renovats, la coalició política que més ha fet per ensorrar-la s’ha desfet i els dos partits que la constituïen malden per no desaparèixer. 

Convergència Democràtica de Catalunya està a poques passes de la seva pràctica extinció. Encara té un grapat de càrrecs i panxes satisfetes amb ajuts immerescuts, inclòs el president de la Generalitat actual, però el futur el té ben fosc. Per això, CDC farà tot allò que pugui per evitar que hi hagi noves eleccions al Parlament. Per això, Artur Mas es va sacrificar per estalviar-se la patacada electoral. Per això, alguns comentaristes i articulistes comencen a marcar distàncies amb el partit que tan bé els ha tractat els darrers decennis.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, inaugurarà la UPEC tres dies després de la celebració de la segona volta de les eleccions generals espanyoles. Ja sabrem si Mariano Rajoy continua arrepapat a la cadira de la Moncloa o si li han furtat Pedro Sánchez o Pablo Iglesias. 

El futur de Catalunya i el d’Espanya no estan deslligats, malgrat les il·lusions dels independentistes més entusiastes. Potser per això cal considerar encertada la idea de concedir al catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo l’honor de pronunciar la conferència inaugural sota el títol de “Catalunya i Espanya: tan lluny, tan a prop”.
La sessió de cloenda de l’1 de juliol estarà protagonitzada per la classe política. Abans que el vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, faci la conferència de cloenda, representants del PSC, ERC, la CUP i Barcelona en Comú debatran les seves idees i propostes sota el curiós lema de “Somiem truites”. El vespre anterior haurà estat el torn de periodistes i politòlegs per analitzar quin escenari polític es dissenya després de les eleccions espanyoles. Caldrà veure si a aquelles alçades ja sabem si Catalunya té pressupost pel 2015 o encara està en l’aire.

Europa, la crisi dels refugiats, la pobresa, la precarietat, el canvi climàtic, el primer any de governs municipals en mans de les noves formacions polítiques, la comparació entre la transició a la democràcia post-franquista i el moment polític actual i la presentació del llibre “La desfachatez intelectual. Escritores e intelectuales ante la política” per part del seu autor, el director de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials, Ignacio Sánchez Cuenca, completen un programa de taules rodones on, sovint, és tant interessant allò que diuen els ponents com els assistents.

La UPEC està ben viva. Felicitem-nos-en!

Siscu Baiges


No hay comentarios:

Publicar un comentario